Travel Channel poleca sześć potraw, które warto skosztować podczas pobytu w Rzymie.
1. Carciofi alla giudia w Nonna Betta
Rzymskie karczochy są słynne na całym świecie, posiadają nawet status ochronny potrawy regionalnej regulowany przez Unię Europejską. Są one jednak warzywami sezonowymi, dostępnymi w świeżej postaci w okresie od lutego do maja. W pozostałym okresie można dostać je w formie odmrożonej. Najlepsze są po żydowsku w Nonna Betta.
Adres:
Nonna Betta
Via del Portico d’Ottavia 16, 00186 Rzym, Włochy
Tel: +39 06-6880-6263
2. Cacio e pepe w Cacio e Pepe
To danie z makaronu nie może być prostsze: ser pecorino i świeżo mielony czarny pieprz w kremowej postaci.
Adres:
Cacio e Pepe
Via Giuseppe Avezzana 11, 00195 Rzym, Włochy
Tel.: +39 06-321-7268
3. Carbonara w Da Danilo
Kolejne klasyczne danie z makaronu, jajek i wędzonej wieprzowiny.
Najlepsza taka carbonara w Da Danilo, miejscu wyróżnionym już kilkakrotnie za klasyczne rzymskie potrawy.
Adres:
Carbonara at Da Danilo
Via Petrarca 13, 00040 Rzym, Włochy
Tel.: +39 06-7720-0111
4. Amatriciana w Cesare al Casaletto
Klasyczny rzymski sos z pomidorów, guanciale, białego wina i rzymskiego pecorino.
Adres:
Cesare al Casaletto
Via del Casaletto 45, 00151 Rzym, Włochy
Tel.: +39 06 536-015
5. Coda alla vaccinara we Flavio al Velavevodetto
Kuchnia poświęcona potrawom dla ubogich, czyli potrawom z elementów zwierzęcia, które najczęściej są wyrzucane jako mało wartościowe to dużą część włoskiej tradycji. W takim klimacie zapraszamy na potrawę z ogona wołu, w sosie pomidorowym lub jako dodatek do pasty lub dania.
Adres:
Flavio al Velavevodetto
Via di Monte Testaccio 97, 00153 Rzym, Włochy
Tel.: +39 06-574-4194
6. Saltimbocca alla Romana at Armando al Pantheon
Delikatna cielęcina w prosciutto i szałwii, marynowana w białym winie i podsmażana. Nie dziwi, że słowo “saltimbocca” oznacza w rzymskim dialekcie „podskakuje w ustach”.
Adres:
Armando al Pantheon
Salita dei Crescenzi 31, 00186 Rzym, Włochy
Tel.: + 39 06-6880-3034
Źródło: http://www.travelchannel.com/, http://en.wikipedia.org/