Czy wiecie, że dzisiaj obchodzony jest CarbonaraDay, czyli Dzień spaghetti carbonara? Ta potrawa to klasyczne danie z Rzymu, które jest znane i lubiane na całym świecie.
#CarbonaraDay świętuje się 6 kwietnia od 2017 roku. Wydarzenie organizowane jest przez Unione Italiana Food i International Pasta Organisation.
Co wchodzi w skład klasycznego spaghetti carbonara? Pięć podstawowych składników: makaron, wędlina guanciale, pecorino, jajko i pieprz.
Wydarzenie można śledzić w mediach społecznościowych, używając hashtagu #Carbonara.
Skąd jednak wzięła się nazwa potrawy? Tutaj niestety nie ma jasności. Nazwa „carbonara” sugeruje powiązanie z carbonari, czyli węglarzami w regionie Lazio i Abruzzo. Także czarny pieprz używany do przyprawiania można powiązać z węglem. To jednak sugerowałoby, że potrawa bierze swoje początki w połowie XIX stulecia.
Istnieje jednak druga teoria mówiąca, że potrawa została wykreowana dzięki dostawom jaj i bekonu dla włoskiej stolicy podczas II wojny światowej.
Źródło: https://internationalpasta.org/
Fot. By Popo le Chien – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52325651