RZYM.pl => przewodnik po Rzymie    Witamy w sobotę, 25 października 2014

Kuchnia Włoska

Kuchnia włoska – jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.
Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z 20 regionów oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d’Aosta z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami, Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol – tradycyjną pizzą.
Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i risotto stało się bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z „eksportem” kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych, od Korei po Argentynę.
Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), pasta (danie mączne albo zupa); główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. Taki posiłek zakończony jest deserem.

Niektóre popularne potrawy:

* spaghetti (właśc. pasta)
* pizza
* lasagne
* tortellini
* ravioli
* risotto
* zupa minestrone
* polenta
* bruschetta
* focaccia
* piada (piadina)
* gnocchi
* caponata

Niektóre desery:

* lody
* panna cotta
* tiramisu
* panettone
* pandoro
* cannolo
* granita
* zabaglione
* spremuta

Niektóre sery:

* parmezan
* mozzarella
* gorgonzola
* mascarpone
* ricotta
* pecorino
* grana padano

Niektóre wina:

* Marsala
* Chianti
* Frascati

Źródło: wikipedia.org
Share
Copyright © 2005-2014 Hostele.pl & Webmedia Group Ireland
Advertisement Advertisement